|
|
|
Koreniny a ich význam |
||
|
||
:: ÚVOD :: FOTO :: LIEK :: OLEJE :: ÚLOHA :: LÁTKA :: ÚČINKY :: |
||
|
||
Čo robí koreninu koreninou? Koreniny vďačia za svoju charakteristickú vôňu a chuť éterickým olejom a iných aromatickým látkam. Chuťovými pohárikmi na jazyku rozoznávame štyri základné chute – sladkú, kyslú, slanú a horkú. Aj štipľavosť vnímame vďaka chuti, ale ostatné zložené chute rôznych jedál a nápojov identifikujeme čuchom. Keď je reč o koreninách, okrem slova aromatický sa najčastejšie používa slovo štipľavý. Túto vlastnosť korenín treba vymedziť presnejšie určitým porovnávaním. Napríklad jedna skupina korenín má zreteľný anízový tón :kôpor, fenikel, aníz, rasca, rascovec a badián. V kôpri je mierny a jemný, vo fenikli je jasnejší a zreteľnejší, sám aníz má sladkastú chuť, v rasci je anízová chuť málo výrazná, rascovec je najmocnejší zo skupiny – má najštipľavejší charakter. Skrátka iba porovnávaním možno vystihnúť nepatrné rozdiely v hladinách chuti a arómy
|
||
|
||
ĎALŠIE STRÁNKY :: flovver :: | ||
|
||
E-MAIL: koreniny |
||
|
||